Totul despre salau, un pește benefic organismului

Totul despre salau, un pește benefic organismului

Știi care e delicatesa cea mai apreciată din rândul peștilor Dunării? Peștele răpitor de apă dulce, ce trăiește în apele curgătoare este vizat de cei mai buni pescari, dar mai ales de către bucătari. Șalăul nu a încetat din a surprinde prin gustul său absolut delicios, ce încântă fiecare client îndrăgostit de aroma cărnii de pește. Cele mai bune preparate culinare realizate din salau sunt servite în restaurantele din Delta Dunării, fiind adevărate delicatese gastronomice ale bucătăriei românești. Tradiționalul borș de Deltă este preparat cu acest pește, al cărui gust este incomparabil și apreciat la cote înalte de către gurmanzi.

Totul despre salau, un pește benefic organismului
Totul despre salau, un pește benefic organismului

Totul despre salau, un pește benefic organismului

Ca să poți recunoaște un șalău trebuie să știi că acesta are un corp alungit, iar capul său are o formă ascuțită, prevăzută cu o gură destul de largă. Culoarea sa este de o nuanță cenușie-verzuie, pe abdomen fiind alb, ușor argintiu. Ce îl diferențiază de restul peștilor sunt și înotătoarele, care prezintă niște pete închise, cu o tentă de auriu. Șalăul este peștele răpitor din Delta Dunării, a cărui carne este spectaculoasă din punctul de vedere al gustului și frăgezimii. Mediul său preferat este reprezentat de apele adânci și tulburi. Un exemplar de șalău poate măsura de la 40 cm, la 1,30 m lungime, iar greutatea sa poate să ajungă și la 19 kg, dar asta se întâlnește doar la exemplarele foarte bătrâne.

Știai că…șalăul este cel mai important răpitor din Europa  alături de știucă? Are simțurile foarte bine dezvoltate, putând să vadă și să audă mai bine decât un crap în apele tulburi.

Beneficiile consumului de șalău– Totul despre salau

 Nu mai este un secret că peștele este recomandat de către doctori pentru a fi consumat de două-patru ori pe săptămână. Acesta poate să reducă riscul apariție afecțiunilor cardiace cu până la 30%. Șalăul, însă, este peștele a cărui carne este foarte bună din punct de vedere nutritiv. Apreciată de întreagă Europă, carnea de șalău a devenit renumită pentru gustul și valorile nutritive pe  care le conține. Conținutul său natural de proteine și Omega-3, este benefic pentru aceia ce își doresc o masă echilibrată, ce să le ofere plusul proteic de care au nevoie asupra organismului lor. Totodată, carnea de șalău conține câteva proteine de înaltă virtute, cum de asemenea conține și o serie de vitamine și minerale.

Ce efecte are asupra organismului?– Totul despre salau

Șalăul este unul dintre peștii, care consumat aduce organismului o serie de avantaje și beneficii. Fiind un pește de carne slabă, nu are un conținut ridicat de grăsimi săturate. Astfel, șalăul poate accelera metabolismul, ameliorează sindromul premestrual și ajută sportvii de performanță să se recupereze mai repede.

Totul despre salau, un pește benefic organismului
Totul despre salau, un pește benefic organismului

Totul despre salau- Cum poți servi acest pește?

 Când vine vorba de preparate culinare, ei bine…șalăul este o adevărată delicatesă în farfuria restauranetelor. Nu îți poți dori decât să gusti dintr-un preparat bine realizat, care să pună în evidență gustul fabulos al șalăului. Totuși, cele mai bune mâncăruri, diversificate de fel, pot fi gustate de acolo de unde șalăul provine, adică din Delta Dunării. Bucătarii profesioniști, care au o experiență bogată în prepararea cărnii de pește, nu pot să se afle în altă parte decât aici. Totodată, dacă ești pasionat de arta culinară, șalăul este perfect pentru a îți pune la încercare abilitățile gastronomice. Carnea lui apetisantă este adaptabilă oricărui tip de preparat. 

Am aparut in...