Astăzi gătim plachie de peste, un preparat de te lingi pe degete. Peștele este o adevărată delicatesă ce din fericire poate fi savurată în orice fel. Carnea versatilă a peștelui îți permite să o gătești exact așa cum îți dorești. Rețetele sunt din ce în ce mai multe și mai creative, însă, noi am ales o rețetă dobrogeană , de la „mama peștelui” cum s-ar spune. Renumită pentru preparatele cu pește, Dobrogea ne încântă cu mâncăruri savuroase.
Ingrediente necesare plachie de peste
• – Sare+Piper
• – Ardei iute, dacă îți dorești preparatul iute
• – 2 frunze dafin
• – 4 căței de usturoi
• – 1 pahar cu vin alb sec sau 2-3 linguri oțet
• – 1 linguriță zahăr
• – Mărar și pătrunjel proaspăt
• – 1 kg peste proaspăt sau congelat. Alege pestele preferat, recomandat fiind macroul, dorada și crapul.
• – 1 ceapă
• – 2 morcovi
• – 2 ardei grași
• – 500 ml suc de roșii sau 2-3 linguri bulion
• – Ulei de măsline 3 linguri
Plachie de peste
1. Se curăță peștele de solzi, se spală foarte bine și se usucă ușor cu șervețele de bucătărie. Urmează să fie dat cu sare pe ambele părți, inclusive în interior.
2. Se pune la rece timp de 15-20 de minute, gustul lui devenind mult mai puternic datorită sării.
3. Se curăță și se feliază legumele.
4. Într-o tigaie încinsă se pune uleiul, peste care se vor adăuga ardeiul, ceapa, morcovul și se călesc bine. Se toarnă puțină apă și se lasă la fiert timp de 2-3 minute.
5. Se toarnă sucul de roșii sau bulionul, lăsând totul la fiert încă 3-4 minute.
6. Într-o tavă se va așeza peștele împreună cu feliile de usturoi, frunzele de dafin, piperul, zahărul, compoziția de legume.
7. Se toarnă apă cât peștele să fie acoperit și se bagă tava la cuptor.
8. Când este aproape gata se toarnă vinul și se mai lasă câteva minute la cuptor.
9. Pregătește o mămăligă!
10. Scoate peștele și presară verdeața proaspătă.
11. Servește aceasta plachie de peste calda cu multă poftă!