Probabil ai observat ca exista o varietate de pesti cu carnea colorata. Cele mai des întâlnite culori sunt: roșu, portocaliu, alb și chiar albastru. Însă, te-ai întrebat vreodată de ce au aceste nuanțe și cum apar ele? Peștii sunt ființele ce sunt găsite sub forma celor mai multe specii, existând sute de feluri de pește. Culoarea lor este una dintre caracteristicile ce îi diferențiază pe cei mai mulți, iar aceasta este determinată de câțiva factori principali cum ar fi: mediul, modul de pregătire, hrana pe care peștii o găsesc, și chiar specia în sine este un factor, unii pești având o paletă de culori spectaculoasă încă din naștere.
Pesti cu carnea colorata
Nivelul de activitate ridicat
Se știe că peștii plutesc și nu depun foarte mult efort pentru a se deplasa, din acest motiv cei mai mulți dispun de o carne albă. Însă, pentru aceia ce depun efort mai mult și își folosesc mușchii mai des decât restul peștilor, se întâmplă să aibă carnea roșie. De ce? Ei bine, acest lucru se datorează prezenței unei proteine numită mioglobină. Mioglobina are responsabilitatea stocării oxigenului în mușchii peștelui și prezintă un pigment roșu închis. Peștele ce are carne roșie este alcătuit din mușchi care sunt activi, astfel, aceștia au nevoie de mai mult oxigen, iar carnea devine roșie în cele din urmă. Se poate observa pigmentul roșu în zona cozii și înotătoarelor și la peștii cu carne albă, deoarece aceste zone se contractă mai mult în general.
Hrana capturată influențează culoarea
Un pește cu o culoare uimitoare este somonul. V-ați întrebat cum se formează acel portocaliu-roșiatic sau chiar roz în unele cazuri? Răspunsul este simplu: somonul este un peste ce iubește să se hrănească din crustacee. Preferatele lui sunt creveții și krillul, astfel, carnea lui capătă culoarea acestor mici vietăți pe care le mănâncă. De ce? Creveții conțin anumiți pigmenți de culori calde ce se numesc carotenoizi, care influențează nuanța cărnii somonului.
Grăsimea- un factor principal
Chiar dacă se spune că peștii conțin un nivel ridicat de grăsimi, paradoxal este că, lipsa acestora determină culoarea albă a cărnii lor. Acei pești ce sunt de un alb imaculat au o lipsă ridicată de grăsimi, fapt care duce la neputința absorbției de carotenoide.
Cum apare carnea albastră?
Poate cea mai impresionantă culoare a unui pește este albastru. Doar imaginați-vă carnea lui de o astfel de nuanță. Cum apare? În compoziția peștelui se află o substanță numită biliverdin ce circulă de-a lungul vaselor sanguine, sângele devenind, astfel, albastru. Însă, odată ce va fi gătit, culoarea se va disipa. Peștii care au o nuanță de acest fel sunt: lingcod, cabezon.
Despre pesti cu carnea colorata
Știai că…Cel mai remarcabil pește cu o carne colorată diferit este peștele spadă portocaliu? Își obține nuanța deosebită a cărnii prin hrana sa cu creveți și somon regal alb.