Zărganul- peștele cu oase verzi

Dacă îți place peștele și îți dorești ceva diferit pe masa ta, poți încerca o specie, care se remarcă atât prin forma sa originală, cât și prin gustul aromat al cărnii sale. Zărganul, recunoscut drept și țiparul de mare, este un pește ce poate fi găsit în apele Mării Negre. Mulți refuză să consume această vertebrată, deoarece oasele ei sunt de un verde aprins, dar asta doar datorită prezenței de biliverdină. În ciuda acestui fapt, carnea este foarte gustoasă și nu este afectată de substanța verde. Zărganul este un pește căruia îi place să trăiască aproape de suprafața apei și care migrează către țărmul românesc în primăvară. Aceștia nu se lasă foarte ușor prinși, cea mai bună metodă fiind plasa pentru a fi capturați. Când se încearcă să fie ademeniți cu undița, odată ce ies din apă, se pot desprinde de capcană.

Zărganul- peștele cu oase verzi
Zărganul- peștele cu oase verzi

Este recomandat să consumăm pește în cantități regulate de două-trei ori pe săptămâna. Astfel, o bună alegere pentru mesle tale poate fi zărganul, care îndeplinește câteva valori nutritive. Uleiul său natural conține Vitamina D, cum de altfel sunt prezenți și acizii grași Omega-3. Împreună aduc organismului tău un plus nutritiv, benefic imunității tale.

Ce este interesant la acest pește este forma sa autentică. Țiparul de mare este destul de lung pentru un pește obișnuit, lungimea lui poate să ajungă la 70 de cm. Este extrem de subțire și comprimat lateral, iar gura sa prezintă o serie bogată de dinți ascuțiți și mici. Flexibilitatea corpului său este amplificată de poziția bună a înotătoarelor, deoarece acestea sunt poziționate la o distanță destul de mare unele de altele. Coloristic, zărganul este cunoscut drept un frumos purtător al nuanțelor de verde. Corpul său este de un verde-albăstrui, abdomenul argintiu, iar cele mai interesante sunt oasele, care sunt în totalitate verzi. Este unicul peste din Marea Neagră, care are oase de o asemenea culoare.

Zărganul- peștele cu oase verzi
Zărganul- peștele cu oase verzi

Preparatele culinare ce pot fi realizate cu zărgan sunt clasice, depinde doar de imaginația ta ce poți face din carnea lui. Importante sunt și garniturile cu care îl vei servi, acestea putând să îi amplifice gustul. Mulți preferă acest pește pregătit sub formă de frigărui și lăsat în baie de vin alb, cu frunze de usturoi verde și suc de lămâie, urmând să fie așezat pe grătarul bine încins. Este foarte ușor de servit și destul de simplu de pregătit. Totodată, bucătării îl pregătesc în saramură sau îl afumă, considerându-l o delicatesă. Dacă îți dorești o masă în familie sau cu prietenii și vrei să le oferi ceva aparte, încearcă atât frigăruile, dar și combinația de zărgan cu cartofi dulci, preparați la cuptor în baie de lămâie și pătrunjel verde. Așează pe masă o sticlă de vin, un sos a la grec, câteva salate și voila…o masă copioasă cu un pește gustos și delicios. 

Am aparut in...