Despre stavrid- peștele adevăraților gurmanzi

Despre stavrid- peștele adevăraților gurmanzi

Apele Mării Negre ascund o varietate largă de specii de pește, destul de interesante, ar spune pescarii experimentați. Un pește previzibil, a cărui tactică de a se hrăni îl face predispus prinderii, este reprezentat de stavrid. Ce îl face previzibil în fața pescarilor? Ei bine, stavridul trăiește în bancuri mari, care se hrănesc în mod special cu hamsii. Scopul lor este de le urmări și de a le prinde ,,într-un colț al apei” pentru a se hrăni. Odată ce bancurile de hamsii ajung către țărmul mării, pescarii știu că bancurile de stavrid se află în urma lor. Astfel, pregătirile de prindere încep și stavridul ajunge în plasa pescarilor.

Despre stavrid- peștele adevăraților gurmanzi

Cum arată un stavrid?

Forma fizică a acestui pește este destul de diferită față de formele clasice ale celorlalți pești. Corpul său alungit este în totalitate acoperit de solzi mici și cicloizi. Capul este ascuțit, prezentând o gură mare prevăzută cu numeroși dinți mici și conici. Ochii sunt neobișnuiți de mari și au o pleoapă adipoasă mai bine dezvoltată decât la restul speciilor de pește. Creasta îngustă de pe spatele acestuia, îl deosebește de alți pești comuni cu el; de asemenea, și culoarea sa este ușor diferită. Stavridul se prezintă sub o nuanță cenușiu-verzuie, care pe alocuri este pătată cu câteva puncte negre, slab conturate. Totodată, corpul este accentuat de un luciu metalic puternic, iar înotătoarele sunt incolore.

Despre stavrid- peștele adevăraților gurmanzi
Despre stavrid- peștele adevăraților gurmanzi

Stavridul este o specie ce nu depășește un kilogram greutate, iar astfel de exemplare sunt găsite doar în Marea Marmara. În Marea Neagră greutatea medie este de 80-120 de grame, rareori fiind găsite și exemplare de aproximativ 500 g. Stavridul urmărește zonele de apă caldă, îi place să stea mai mult la suprafața mării, iar când timpul se răcește, se retrage ușor către Marea Marmara.

Despre stavrid- peștele adevăraților gurmanzi

Stavridul- o alegere pretențioasă în arta culinară

Un dezavantaj al acestui pește este faptul că se alterează foarte repede din cauza soarelui și a căldurii. Când vine vorba de rețete culinare, nu putem spune că stavridul este pretențios, dar nici foarte multe mâncăruri nu pot fi pregătite. Ideea este că stavridul este destul de complicat de gătit, carnea lui fiind ușor pretențioasă. Doar un expert în pregătirea peștilor poate să facă o delicatesă din carnea de stavrid. Totuși, o rețetă bine urmată poate să te ajute să pui în farfurie un preparat delicios. Stavridul se poate mânca în mod special marinat, gurmanzii urmărindu-l pentru o astfel de rețetă. Totodată, poate fi prăjit sau pregătit la grătar, acompaniat de un nelipsit vin sec.

Am aparut in...