Scrumbie afumată- secretul dobrogean

Deși poți cumpăra o scrumbie afumata, noi te învățăm cum poți face asta la tine acasă. Dar ține cont că ai nevoie de spațiu în aer liber. Îți împărtășim o metodă culeasă din zona Dobrogei, acolo unde peștele este vedeta din restaurante. Localnicii îl pregătesc cu multă pasiune, savurând gustul lui cu totul fabulos.  Alegem o scrumbie de calitate pe care să o afumam românește. 

Vei avea nevoie doar de: 

            ⁃           2 kg scrumbie

            ⁃           Pentru saramură: sare și apă. 

Scrumbie afumată- secretul dobrogean
Scrumbie afumată- secretul dobrogean

Peste afumat- scrumbie afumata

Primul pas constă în buna pregătire a peștelui. Vei curăța scrumbia de solzi, va trebui eviscerată și bine spălată în interior cu apă rece. Pentru a scoate sângele din ea, într-o oală vei pune apă cu două linguri de sare GRUNJOASĂ. Vei pune peștii în ea, schimbând apa de 3-4 ori până când aceasta va fi perfect curată. Se pun la uscat și se presară sare exterior-interior. Vei pune totul la frigider timp de o noapte. 

Al doilea pas constă în spălarea peștilor de sare și puși la zvântat într-un loc răcoros, în vânt. Se lasă timp de 3-4 ore. 

Al treilea pas este focul. Se face un foc din lemn de pomi fructiferi. În fumul lui se prind peștii ce trebuie lăsați la afumat timp de 5-6 ore. La sfârșit se aruncă o mână de zahăr peste foc pentru a conferi scrumbiei o culoare strălucitoare. 

Se pune la uscat într-un loc răcoros. Se pot servi pe loc sau pot pune la congelat. Pentru iubitorii de pește, în special pentru cei ce iubesc un peste afumat, această rețetă cu scrumbie vă va încânta. Spor la lucru și poftă bună!

Am aparut in...