Despre lufar– Unul dintre cei mai râvniți pești de către clienți este lufarul. Fiind un pește agresiv când vine vorba de a fi prins, lufarul trăiește în apele Mării Negre, în bancuri mici de câte aproximativ 30 de exemplare. Remarcabil este faptul că se găsește doar în Marea Neagră și Mediteraneană și în trei oceane. Astfel, lufarul devine ușor-ușor căutat de diverși clienți din întreaga lume, dar pe care nu-l pot obține decât din câteva zone. Răpitorul agresiv al Constanței a devenit o emblemă în rândul pescarilor, ce nu își doresc decât să prindă câteva exemplare. De ce? Ei bine… peștele lufar își are propriile propietăți nutritive, iar când vine vorba de gust, putem spune că este incomparabil cu restul.
Despre lufar– Lufarul este un pește obișnuit cu privire la măsurătorile lui. Lungimea sa este una clasică de 30-60 de centimetri, iar greutatea ajunge la 2-3 kg. Însă, există anumite exemplare, care întrec proporțiile, cele mai râvnite de către pescari fiind acelea ce măsoară 130 de cm și 14,4 kg. Din punct de vedere aspectual, lufarul nu se deosebește prin ceva caracteristic doar lui. Este de culoare cenușiu-albăstruie, uneori cenușiu-verzuie, iar un lucru totuși diferențiator este reprezentat de pata neagră, ce apare la baza fiecărei pectorale. Înotătoarele lui sunt tipice, cea caudală fiind ușor bifurcată. În ciuda aspectului său clasic, lufarul face parte din grupa celor mai de temut pești răpitori din Marea Neagră, fiind de asemenea și foarte lacom. Modul său de hrănire este destul de agresiv; își urmărește prada pentru o lungă durată de timp și acționează în momentul perfect pentru a fi sigur că nu ratează.
Despre lufar- De ce să alegi peștele lufar?
Deși am repetat în câteva rânduri că lufarul este un pește obișnuit, clasic prin aspectul său, gustul și valoarea economică îl fac de-a dreptul special. Cum spuneam, este unul dintre cei mai râvniți și căutați pești de către pescari și asta datorită cărnii gustoase pe care o are. Bogat în valori nutriționale este perfect pentru cei ce își doresc un pește, ce odată pregătit, să aibă aromă, frăgezime și să nu fie foarte greu pentru organsim. Înr-adevăr, carnea de pește este printre cele mai ușoare, însă, există și pești a căror compoziție este bogată în uleiuri. Lufnarul însă, este perfect dacă îți dorești un preparat simplu și proteic. Masa nutrițională este reprezentată de: 20 g proteine, 0,83 g Omega 3, 60 mg Sodiu și 59 mg colesterol.
Despre lufar– Când vine vorba de preparate culinare, lufarul este o emblemă în gastronomie. Bucătarii îl servesc în diverse combinații delicioase, care încântă într-un fel aparte clienții. Însă, și acasă poate fi pregătit fără să întâmpini probleme. Tot ce putem spune este că lufarul se adaptează imaginației tale și astfel, îl poți pregăti în cele mai creative moduri. Un pont este să îl servești acompaniat de diferite garnituri precum: cartofi copți în sos de oțet și ceapă verde, cartofi aromați cu frunze proaspete de rozmarin, salate naturale și diverse sosuri. Peștele în sine îl poți prepara după propria plăcere. Lufarul este delicios în orice formă, fie că alegi să îl prăjești, să îl pregătești la grătar sau la cuptor. Gustul său va rămâne la fel de proeminent, perfect pentru o masă copioasă în familie.