Despre chefal- o emblemă în arta culinară

Despre chefal– Dacă în Marea Neagră există un pește a cărui specie este de rang nobil, ei bine…acesta este nimeni altul decât peștele chefal. De ce este un exemplar căutat și apreciat în rândul pescarilor? Răspunsul este simplu: este un animal marin curat, un foarte bun luptător și carnea lui este extrem de gustoasă. Totodată, pentru a fi prins este destul de greu, ci nu pentru că se ferește de capcanele pescarilor, ci pentru că echipamentul necesar prinderii este destul de scump, chefalul fiind un pește pretențios când vine vorba de a fi prins. Un astfel de pește al apelor Mării Negre este apreciat la cote înalte de către clienți și bucătarii profesioniști.

Despre chefal- o emblemă în arta culinară
Despre chefal- o emblemă în arta culinară

Despre chefal– Chefalul este o specie de pește ale cărei exemplare sunt răspândite pe întreg globul, în mod special în acele zone temperat-oceanice sau temperat-continentale. Se găsesc în colonii foarte mari, care se deplasează cu scopul de a se hrăni continuu. În Marea Neagră au apărut de-a lungul timpului patru subspecii ale chefalului și anume: labanul, singhilul, ostreinosul și platarinul. Acești pești sunt de tip migratori, le place apa caldă și o parte din an și-o petrec în lagune sau lacuri litorale. Aspectual este un pește cu proporții destul de obișnuite; măsoară o lungime de aproximativ 20-50 de cm și cântărește adeseori 200-800 de grame. Corpul său este unul fusiform, acoperit în întregime de solzi, culoarea lui fiind aurie. Diferențiatoare de restul peștilor sunt dungile cenușii, în număr de 6-7, care apar pe laturile lui. Când vine vorba de a fi prinși, chefalii adeseori se lasă mai greu de capturat, deoarece se întâmplă să sară peste plasele sau gardurile, ce le blochează calea spre largul mării.

Despre chefal- Alege un pește chefal pentru o masă copioasă

Pentru că este greu de prins, chefalul ajunge să facă furori în arta culinară. De ce? Tocmai pentru că este mai rar văzut pe mesele restaurantelor, atunci când ajunge în farfuria cuiva, nu încetează din a surprinde prin gustul său absolut senzațional. Dacă este renumit pentru ceva, acela este gustul sau. Carnea de chefal este ușor aromată, fragedă și adaptabilă oricărui fel de preparat. Gastronomia prinde alte nuanțe datorită acestei specii de pește. Valorile sale nutriționale încântă orice persoană doritoare de o carne, ce să le ofere plusul nutritiv de care organismul lor are nevoie. Astfel, chefalul conține: 21 g proteine, 0,4 g grăsimi, 124 g calorii și 0 g carbohidtrati.

Despre chefal- o emblemă în arta culinară
Despre chefal- o emblemă în arta culinară

Despre chefal– Când vine vorba de rețete culinare, care să conțină chefal, tot ce trebuie să știi este că poate fi adăugat unei game variate de preparate gustoase și copioase. De apreciat este că aroma cărnii de chefal se păstrează indiferent de cum ai alege să o prepari. Pentru a îi adăuga un surplus de gust și prospețime, nu evita să îl servești și cu câteva garnituri. Astfel, încearcă să gătești un chefal la cuptor cu crustă de pătrunjel și suc de lămâie, acompaniat de cartofi copți pe grătar și o salată de rucola verde și roșii cherry. Desigur, de la masă nu poate lipsi un pahar de vin alb. Fii sigur că îți vei încânta familia dacă alegi un pește precum chefalul. 

Am aparut in...