Despre palamida cu spatele dungat- ce trebuie să știi despre ea?
Unul dintre cei mai renumiți pești ai Mării Negre este reprezentat de pălămida cu spatele dungat. Mai poartă și numele de lacherdă, fiind o specie ce poate fi găsită doar în bancuri. Pălămida este o vertebrată marină de care mulți pești se feresc, deoarece odată ajunsă la maturitate reprezintă un pericol pentru peștii din jur. Studiile arată că lacherda este printre puținele specii la care s-a raportat fenomenul de canibalism. Totodată, face parte din categoria peștilor, ce se află la mare căutare în apele Mării Negre, deoarece carnea sa dispune de un gust aparte și foarte plăcut papilelor gustative. Bucătarii pot realiza preparate de excepție cu carnea procurată de la pălămidă.
Despre palamida cu spatele dungat- ce trebuie să știi despre ea?
Cum recunoști o lacherdă? Caracteristicile unui astfel de pește nu sunt foarte diferențiatoare față de ale celorlalți pești. O pălămidă poate măsura o lungime de aproximativ 30-50 cm, cea mai mare capturată din apele Mării Negre având 91 cm. Greutatea nu este nici ea exagerată, un pește ajungând la 2-3 kg. Cea mai grea pălămidă a cântărit 12 kg, dar aceste exemplare sunt mai greu de găsit. Corpul lor este alungit și fusiform, oarecum aplatizat pe laterale. Capul se diferențiază prin forma să comprimată, iar botul peștelui este alungist și ușor ascuțit. Un alt aspect definitoriu al pălămidei este reprezentat de cele 7-9 înotătoare mici, care se mai numesc și pinule. Culorile sale sunt tipice, tot corpul având o nuanță de albastru-închis, doar pe abdomen căpătând o culoare argintie. Lacherda trăiește în apele Mărilor Mediteraneană, Marmara și de asemenea în Marea Neagră. Își desfășoară un traseu bine stabilit când urmează sezonul depunerii icrelor. Totodată, pălămida este un pește foarte lacom și de temut în fața specilor marine. Își capturează prada fără să dea greș, de cele mai multe ori alegând pești precum: hamsiile, scrumbii, stavrizi, puieți de chefal și chiar puietul propriu.
O alegere bună pentru iubitorii de pește– Despre palamida cu spatele dungat
Un aspect nu tocmai plăcut al pălămidei este legat de grăsimea acesteia. Mulți evită lacherda din cauza conținutului ridicat de ulei din carnea sa, însă, gustul rămâne la fel de delicios. Totuși, există un mic secret și anume că, peștele este gras doar într-o anumită perioadă din an și anume toamna. Astfel, dacă îți dorești să gusti din preparatele de pălămidă, încearcă să nu faci asta în octombrie, cel puțin dacă nu ești încântat de ideea de pește gras. Unele persoane adoră grăsimea peștelui și uleiul acestuia. Un alt secret legat de gustul și modul de preparare el pălămidei este reprezentat de felul în care carnea este conservată.
Despre palamida cu spatele dungat- ce trebuie să știi despre ea?
Marii bucătari preferă să pregătească acest pește după niște rețele specifice și tradiționale. Desigur, la fel poți proceda și acasă, însă, trebuie să ții cont de indicațiile unui specialist. Nu vei strica preparatul, dar nu te vei putea bucura de adevăratul său gust. Astfel, licherda o vei întâlni adeseori afumată, cât și în baie de ulei. Trebuie să ai un organism tare să poți mânca o astfel de delicatesă aromată în uleiul propriu. Totodată, mulți o preferă și sub formă sărată, de aici și numele de lacherdă.