Despre pestele dorada
Dorada are un aspect comun întregii familii a sparidelor: corp oval, înalt și plat, parte dorsală înălțată și cap mare, cu fruntea înclinată și gura lăsată, de mici dimensiuni, cu buze proeminente. Este un pește foarte puternic: molarii și incisivii îi permit chiar să smulgă moluștele de pe stânci și să le spargă cochiliile. Deși se mai găsește în Oceanul Atlantic și în alte mări, dorada este peștele mediteranean tipic. Despre pestele Dorada salbatica trebuie sa stii ca este pescuita în Grecia, Turcia, Italia și Africa de Nord, de regulă cu năvodul, dar și la undiță. De asemenea, dorada este cultivată în crescătorii piscicole, în special în Turcia, Spania și Grecia.
Cele mai apreciate tipuri de doradă
Despre pestele dorada roșie este răspândită de la Marea Mediterană până în Noua Zeelandă. Zonele principale de pescuit sunt Italia, Sri Lanka și Noua Zeelandă. Se hrănește cu crustacee, pești de mici dimensiuni și alte nevertebrate acvatice. Trăsătura sa distinctivă este culoarea corpului, care variază de la roz la roșu. Dorada roșie se dezvoltă lent, putând atinge o lungime maximă de 70 cm. Dar cele mai multe exemplare rămân la dimensiuni considerabil mai mici.
Când este vie, dorada regală poate fi recunoscută prin fâșia aurie dintre frunte și ochi, precum și prin petele aurii de pe branhii. Peștele eviscerat își pierde însă rapid culoarea aurie. Dorada regală se găsește într-o zonă care se întinde de la Insulele Britanice, trecând prin Marea Mediterană, până la Insulele Capului Verde. Și acest pește poate atinge o lungime maximă de 70 cm și poate cântări până la 2,5 kg. Se hrănește cu crustacee, pești de mici dimensiuni, ierburi de mare și alge.
Despre pestele dorada- Cantarul (black sea bream) trăiește în Marea Mediterană, dar și în Atlanticul de Est, de la coasta Norvegiei până la cea a Africii de Nord. Stă în apropierea coastelor, la adâncimi între 15 și 50 de metri, în principal pe fundurile nisipoase și stâncoase și deasupra întinderilor cu ierburi de mare. Se hrănește mai ales cu crustacee de mici dimensiuni și cu alge. Cu o lungime cuprinsă între 30 și 70 cm, este mai mic decât celelalte două dorade. Cu alte cuvinte, are dimensiunea ideală pentru o porție de o persoană. Corpul de culoare gri spre negru este acoperit de solzi aspri care trebuie curățați cu atenție înainte de preparare.
Numai bună de pus la prăjit
De cele mai multe ori, dorada se prăjește sau se pune pe grătar; dar poate fi și fiartă, înăbușită sau gatita la cuptor. Exemplarele mai mari se pretează foarte bine pentru filetate. Fileul de doradă se rumenește rapid în ulei de măsline, pe partea cu pielea, prima data si apoi pe cealaltă parte.
ȘTIAȚI CĂ despre pestele dorada se spune ca…?
Dorada era un pește comestibil deosebit de apreciat în Antichitate. Grecii o respectau atât de mult, încât i-au dedicat-o Afroditei, zeița iubirii.