Peste afumat- Cum se afumă corect peștele

Dacă v-ați săturat de toate rețetele de pește prăjit, la cuptor, la grătar sau în saramură și vă doriți să încercați ceva nou, ați venit la locul potrivit! Un peste afumat este un deliciu culinar preparat de către marinarii care petreceau un timp îndelungat pe malul mării, pentru că în acest fel puteau conserva peștele și se puteau bucura de aroma lui mai multe săptămâni la rând. Împreună vom parcurge un ghid de afumare corectă a peștelui, în așa fel încât la sfârșit vă veți putea delecta simțurile cu un preparat deosebit și gustos.

Ce tip de pește folosim?

În procesul de afumare putem folosi atât pește gras, precum somonul, cât și pești mai slabi – macrou sau scrumbie. Depinde de gusturile fiecăruia, însă trebuie să țineți cont de faptul că peștele trebuie să fie proaspăt. Pentru a vă da seama dacă peștele e proaspăt, puteți verifica branhiile; trebuie să fie roșii. Obtine, astfel, un peste afumat delicios.

Peste afumat- cum se afumă corect peștele

O altă metodă de a verifica dacă peștele pe care îl cumpărați este proaspăt este să vă uitați atent la ochii și gura acestuia: ochii trebuie să fie limpezi, iar gura să fie închisă. Fiți atenți și la miros! Dacă peștele are un miros ciudat, nu îl cumpărați. Puteți comanda pește proaspăt de la piata de peste taverna racilor, dacă locuiți în București.

Cum pregătim peștele pentru afumat?

Ca la orice altă rețetă, peștele se curăță de solzi, se eviscerează și se spală bine sub jetul de apă rece. Puteți tăia peștele în bucăți mici sau mari; dacă vreți bucăți mai mari de pește, trebuie să le crestați cu cuțitul, în acest mod carnea va fi pătrunsă de fum și de aromă. Apoi va trebui să sărați peștele – sarea va extrage orice exces de apă din pește, lăsând fumul să îi dea gust.

Puteți condimenta peștele cu orice arome și condimente vă plac: boia de ardei iute sau dulce, pudră de usturoi, ierburi. Pentru început, puteți încerca un amestec format din ulei, sare, praf de usturoi și zeamă de lămâie, iar pe parcurs vă veți putea da seama de ce vi se potrivește cel mai bine.

Peste afumat- cum se afumă corect peștele

Cum afumăm peștele?- Peste afumat

Peștele se poate afuma într-o afumătoare amenajată special, agățat cu cârlige în așa fel încât să fie pătruns de fum. Fiți atenți la lemnul folosit! Cele mai bune opțiuni sunt lemnul de măr și lemnul de cireș – oferă o aromă plăcută peștelui, fără să fie dominat de gustul de fum. Puteți ține peștele două sau trei zile în afumătoare; afumarea se face doar pe timp de zi, peștele se va „odihni” pe timp de noapte.

Metoda de afumare descrisă mai sus este la rece, însă peștele poate fi afumat și la cald. Pentru afumarea la cald este necesară creșterea temperaturii fumului până la 82 grade Celsius. Nu creșteți temperatura prea mult! Peștele se va usca și nu va mai fi la fel de delicios. Fumul trebuie să îl cuprindă treptat. Puteți servi peștele afumat în diferite combinații alimentare, fiind o alternativă sănătoasă și delicioasă.

Am aparut in...