Cum să gătești corect un preparat din pește?

Dacă peștele este unul dintre alimentele tale preferate, dar nu știi cum să îl gătești corespunzător, aici suntem noi pentru a te învăța. Această delicatesă culinară este ușor de gătit, însă, necesită atenția noastră pentru a fi pregătită corespunzător. Nu degeaba se spune că peștele este foarte pretențios atunci când încercăm să îl preparăm. Dar de acum nu ar mai trebui să reprezinte o problemă, pentru că pașii pe care-i vom evidenția te vor îndruma data viitoare când vei hotărî să gătești un așa savuros aliment.

Cum să gătești corect un preparat din pește?
Cum să gătești corect un preparat din pește?

Temperatura este esențială atunci gătim un pește, dar pentru că este un pas destul de greu să o măsurăm, ne folosim de alte variante mai accesibile. Tocmai pentru că peștele ne oferă o mulțime de indicii vizuale și senzoriale, vom putea să identificăm dacă acesta este gătit suficient sau nu. Un foarte simplu pas pentru a verifica dacă este gata este următorul: ia o furculiță și înfige-o ușor în carnea peștelui. Dacă temperatura este bună, carnea se va desprinde ușor, deoarece legăturile de colagen se relaxează. Un alt pas este să îți arunci privirea către centrul peștelui, acolo unde carnea ar trebui să fie opacă și nu translucidă (asta ar însemna ca peștele să fie crud).Ți se poate părea haios, dar mai poți face încă un pas prin care să îți dai seama dacă peștele este gătit bine. Încearcă să îl atingi ușor cu degetul și dacă acesta este la fel de moale că vârful nasului tău, atunci va fi suficient de gătit.

Cum îți dai seama dacă peștele este insuficient de gătit?

O întrebare care apare de fiecare dată când gătim pește. Ei bine, și aici există câțiva pași care ne îndrumă spre a afla dacă preparatul nostru este gata sau nu. Trebuie să știi că dacă peștele nu este suficient de gătit poate deveni chiar și dăunător organismului. Dacă nu ești sigur de rezultatul pașilor de mai sus, ar trebui să nu te grăbești și să mai lași câteva minute peștele la preparat. Însă, ține minte că peștele se mai gătește câteva minute după ce a fost luat din tavă sau tigaie, asta datorită temperaturii reziduale. Nu exagera cu timpul, pentru că fiind foarte sensibil, peștele se poate arde rapid.

Cum să gătești corect un preparat din pește?
Cum să gătești corect un preparat din pește?

Un alt aspect legat de preparatele cu pește este legat de valabilitatea acestora după ce au fost gătite. Ai mâncat și încă au mai rămas câteva porții? Ei bine, nu trebuie să te bazezi pe faptul că peștele se alterează repede, pentru că dacă îl vei menține într-un mediu propice, acesta va fi foarte bun de consumat și mai târziu. Peștele gătit poate fi foarte bine păstrat la frigider timp de câteva zile. Cel mai bun test pentru a-ți da seama dacă încă este bun de consumat este testul mirosului. Și nu, dacă miroase a pește, nu-i de bine. În acest caz trebuie să îl arunci, pentru că deja a atins pragul de alterare.

Capătă mai multă încredere atunci când gătești un pește de calitate, asta pentru a te bucura de gustul lui savuros, dar și de beneficiile aduse. Pe Fish to Door găsești cele mai bune rețete cu pește, rapide și extrem de gustoase.

Am aparut in...