Cine spunea că nu ne putem bucura de preparatele grecești chiar și la noi acasă? Dacă nu știați, un calamar umplut cu brânză feta și cașcaval este renumit în Grecia, acolo unde este servit lângă mare alături de un pahar de vin. Astăzi îl pregătim împreună cu voi în bucătăria noastră. Nu vă speriați, este un preparat cu totul delicios și foarte ușor de gătit. Și să nu mai spunem că este pregătit pe grătar, pentru a ne bucura de un surplus de gust.
De ce aveți nevoie pentru rețeta noastră de calamar umplut?
– 2 calamari mari;
– 2 cepe verzi tocate mărunt. Se poate folosi și o ceapă uscată;
– 1 ardei gras tăiat felii;
– 100 grame cașcaval;
– 100 grame brânză feta;
Acestea se taie bastonașe, pe lungul calamarului.
– Pătrunjel tocat;
– Mentă tocată;
– Oregano;
– 3 linguri ulei de măsline: pentru umplutură;
– 2 linguri cu suc de lămâie + 4-5 linguri ulei de măsline (pentru servit ambele);
– Piper, sare.
Mod de preparare- calamar umplut pe gratar
1. Se curăță calamarii, se spală foarte bine și se usucă ușor cu hârtie de bucătărie. Se toacă mărunt capul și tentaculele, împreună cu ardeiul ce trebuie feliat subțire.
2. Pentru e pregăti umplutura trebuie să: încingem o tigaie în care vom pune cele 3 linguri de ulei și ceapa. Se călește ușor, după care vom adăuga calamarul tocat asezonat cu sare și piper. Se călește la foc mic totul. Urmează să oprim focul pentru a pune restul ingredientelor: cașcavalul, brânza, pătrunjelul, menta, oregano. Se amestecă bine.
3. Se vor umple calamarii cu conținutul din tigaie, iar la capete vor fi prinși cu două scobitori. Se recomandă să fie umpluți cu măsură pentru a nu se sparge în timpul gătirii.
4. Vom unge grătarul cu ulei de măsline, iar calamarii la fel pe ambele părți. Se pun pe grill timp de 6-7 minute pe fiecare parte. După ce sunt rumeniți bine, îi ungem cu suc de lămâie, asezonat cu piper și puțină sare.
5. Un calamar umplut se serveste cu salată grecească și pâine coaptă unsă cu ulei de măsline!
6. Poftă bună și spor la gătit!