Cel puțin o dată ați auzit de faimosul borș de Deltă. Chiar dacă rețelele sunt bine păstrate de către localnici, ne-am dorit să încercăm să vă oferim o tentativă de borș de șalău. Astfel, dacă veți pofti la acest preparat, veți avea posibilitatea să îl faceți acasă, doar urmând rețeta noastră. Pentru cei ce iubiți peștele, o astfel de mâncare este o adevărată delicatesă, ce merită savurată din plin.
Pentru început fiți siguri că aveți toate ingredientele pentru bors de salau, acestea fiind următoarele:
- Șalău
- Apă
- Ceapă albă
- Țelină
- Morcov
- Ardei gras
- Borș
- Pastă de roșii
- Leuștean
- Sare și piper
Să nu vă sperie gândul că un borș este foarte greu de gătit. Într-adevăr, probabil cel autentic de Deltă necesită mai mult timp, însă, rețetele originale ale acestui preparat sunt bine cunoscute doar de aceia ce locuiesc în zona Dunării. Noi vă oferim o variantă mai simplă a preparatului, dar care este fantastic de bună și gustoasă.
Primul pas constă în curățarea foarte bună a peștelui. Asigurați-vă că l-ați spălat bine și apoi tăiați-l în bucăți măricele și egale totodată. Presărați sare peste ele și lăsăți-le deoparte până când apa începe să fiarbă.
În oala cu apă veți toca mărunt toate legumele, ca în cele din urmă, după ce acestea au fiert suficient, să adăugați și bucățile de șalău. Lăsăți să fiarbă bine aproximativ 7 minute. În acest timp, într-un alt vas, dați în clocot borșul, pe care îl veți torna peste pește. Nu uitați de pasta de roșii, ce trebuie și ea adăugată odată cu borșul. Se lasă totul la foc mic până când peștele fierbe și devine fraged.
Când se apropie de final, opriți aragazul și presărați leușteanul verde bine tocat. Mai așteptați încă 15 minute și astfel, borșul vostru de casă va fi gata. Bucurați-vă de gustul și aroma lui, iar dacă vă doriți să mâncați o adevărată delicatesă culinară din bors de salau, încercați să ajungeți în Deltă.