Despre sardine- 10 motive să alegi micile sardine pentru mesele tale

Despre sardine- Pe cât de mică este, sardina îndeplinește niște condiții nutriționale excelente. Benefică și recomandată să fie consumată regulat, această mică specie de pește este într-adevăr o sursă de proteine și vitamine. Nu depășește 30 de centimetri în cele mai bune cazuri, de obicei având 8-20 cm. Bancurile de sardine migrează spre Marea Neagră, însă, într-un număr foarte mic de exemplare. Din acest motiv valoarea economică a acestora scade. Totuși, sardinele rămân în continuare o sursă bogată de substanțe nutritive, extrem de folositoare pentru organism.

Despre sardine-10 motive să alegi sardinele

Despre sardine- 10 motive să alegi micile sardine pentru mesele tale
Despre sardine- 10 motive să alegi micile sardine pentru mesele tale

Așa cum am precizat, sardinele depind de o bogată masă nutritivă, ceea ce le face benefice când vine vorba de consumul lor. Care sunt cele 10  motive pentru care ar trebui să adaugi această specie de pește meselor tale?

Despre sardine

1. Acizii din compoziția lor sunt importanți în timpul sarcinii, asigurând o bună dezvoltare a copilului.

2. Acizii grași Omega-3 și acizii polinesaturați reduc riscul apariției unor afecțiuni cardiace.

3. Proteinele numeroase din sardine previn diabetul, deoarece sunt de ajutor împotriva rezistenței la insulină.

4. Consumul de sardine reduce nivelul de colesterol din sânge, datorită prezenței acizilor grași Omega-3.

5. Sunt o foarte bună sursă de calciu, care contribuie la întărirea oaselor.

6. Imunitatea organismului este îmbunătățită cu ajutorul proteinelor și a antioxidanților.

7. Asigură prevenirea apariției cancerului.

8. Ajută la reducerea poftei de mâncare, astfel, sunt o bună variantă pentru diete.

9. Hipertensiunea arterială scade datorită prezenței unor proteine specifice.

10. Consumul lor scade riscul de degenerare musculară.

Deși dispun de toate aceste beneficii, sardinele prezintă și un dezavantaj major și anume: sunt procurate în mare parte din magazine, fiind conservate. Riscul de contaminare crește, astfel, trebuie verificat conținutul întotdeauna înainte de consumare. Cel mai bine este să consumi această specie proaspătă și așa vei fi sigur că vei beneficia în totalitate de toate acele avantaje.

Despre sardine- 10 motive să alegi micile sardine pentru mesele tale
Despre sardine- 10 motive să alegi micile sardine pentru mesele tale

Ce stiai despre sardine? Cum arată sardinele? Ei bine, nu sunt foarte diferite de restul speciilor de pește. Au un corp alungit și o gură mică oblică. Culoarea este una clasică, de un albastru închis, care poate să tindă către verde la unele exemplare. Pe laturi și pe abdomen sunt albe-argintii, iar tot corpul dispune de un luciu metalic. În restul zonelor este capturată în cantități foarte mari, însă, în largul Mării Negre nu se găsesc decât câteva bancuri de sardine. Astfel, majoritatea sardinelor din comerț se găsesc la conserve în diferite sosuri, în ulei sau sare.

Despre sardine- Ce poți pregăti din sardine?

Chiar dacă sunt destul de mici, despre sardine trebuie sa stii ca sunt extrem de gustoase. Și totodată, sunt perfecte pentru o varietate de preparate. Dacă îți plac pastele, nu evita să încerci să le pregătești cu sardine. Pentru ceva mai simplu și fresh, salata de morcovi, sardine și roșii cherry este perfectă pentru o zi călduroasă de vară, fiind ușoară și revigorantă. Pentru cei ce preferă sardinele simple, fără niciun fel de garnitură, ei bine…delicioase sunt acelea marinate, sărate sau afumate. La malul mării se servesc proaspete, doar cu câteva felii de lămâie. Și pe grătar își păstrează gustul, mulți pregătindu-le sub formă de frigărui.

Am aparut in...